Учешће на састанку представника сигурних кућа у организацији UNWomen

Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UNWomen), у оквиру пројекта “Сигурност жена и девојчица у јавном простору” који спроводи уз подршку амбасаде Велике Британије у Србији, а у партнерству са Kоординационим телом за родну равноправност и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања организовала је у Вршцу први састанак Заједнице праксе сигурних кућа које раде на територији Републике Србије.

Имајући у виду да је једна од кључних активности на пројекту подршка сигурним кућама за жртве насиља у породици како би се унапредила њихова доступност, рад и капацитети за делотворно пружање услуга свим корисницама, основни циљ окупљања релевантних практичара је била размена информација и унапређење координације међу сигурним кућама, али и повећање мобилизације ресурса.

Дводневном састанку који је одржан 19. и 20. априла присуствовали су представници 10 сигурних кућа са територије Републике Србије, а Сигурну женску кућу из Новог Сада представљале су др Нада Падејски Шекеровић, психолошкиња, руководитељка и Христина Чадиноска Савкић, социјална радница у Сигурној женској кући.

Након почетног представљања циљева и планираних активности у оквиру пројекта који спроводи UNWomen, представници сигурних кућа изнели су тешкоће са којима се суочавају у раду и дефинисали области функционисања на којима је неопходно заједнички радити у наредном периоду.