Учешће Центра за социјални рад у обележавању Европског дана борбе против трговине људима

Центар за социјални рад узео је учешће у бројним активностима које су имале за циљ обележавање 18. октобра, Европског дана борбе против трговине људима. Као чланица Тима Града Новог Сада за борбу против трговине људима, представница Центра за социјални рад др Нада Падејски Шекеровић присуствовала је штанду Новосадског хуманитарног центра који је 18. октобра био постављен на платоу између Правног, Пољопривредног и Факулета техничких наука, штанду Црвеног крста који је истог дана био постављен у центру града, као и конференцији „Круг подршке“.

VII конференцију „Kруг подршке“, која је поводом Европског дана борбе против трговине људима одржана у петак 18.10.2019. у Новом Саду у Стартит центру, организовала је Неформална група младих „Слобода нема цену“, уз подршку Омладинског савеза удружења „Омладинска престоница Европе Нови Сад – ОПЕНС“,  Еванђеоског удружења студената, Christien Unie и European Christian Political Movement – ECPM. Са говорницима из различитих система подршке разговарано је о начинима на који они доприносе борби против трговине људима, а пре свега какву подршку пружају жртвама.

Учесници конференције били су представници тужилаштва, суда, локалних тимова, невладиних организација, али и “peer” група активисткиња НВО АТИНА, које је о потреби подршке говорила из свог угла. Kонференција је едукативног карактера и пре свега намењена младима, студентима и будућим професионалцима који ће се у свом раду сусретати са проблемом трговине људима, представницима удружења грађана и институцијама које се баве овом темом. Представница Центра за социјални рад др Нада Падејски Шекеровић имала је учешће у трећем панелу на тему пружања психо-социјалне подршке жртвама трговине људима у оквиру центара за социјални рад.

На Европски дан борбе против трговине људима Град Нови Сад је потписао меморандум о сарадњи са Центром за заштиту жртвава трговине људима у циљу економског оснаживања жртава трговине људима. Потписивању су приступиле в.д. начелница Градске управе за социјалну и дечију заштиту Вера Гркавац и Александра Љубојевић, директорка Центра. Присутнима се обратио Милорад Радојевић, члан Градског већа за привреду. Потписивање овог меморандума у циљу економског оснаживања жртава је, у оквиру својих активности, иницирао Тим Града Новог Сада за борбу против трговине људима.