Трибина за студенте у организацији „Сигурне женске куће“

7. децембра, у оквиру обележавања кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ запослени из Сигурне женске куће организовали су трибину под називом „Насиље у партнерским односима код младих“. Трибина је спроведена уз подршку Бироа за међународну борбу против наркотика и спровођење закона амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији. Слушаоци на трибини били су студенти Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду – смер психологија, педагогија, социјални рад, журналистика и комуникологија и односи са јавношћу, Правног факултета, Факултета за правне и пословне студије „др Лазар Вркатић“ – смер право, факултета ТИМС – смер психологија. На почетку трибине присутнима су се обратиле Јелена Зорић, директорка Центра за социјални и др Нада Падејски Шекеровић, руководитељка Сигурне женске куће.

Трибина је обухватала два панела чији су учесници били: Дамир Костовски, заменик тужиоца у Основном јавном тужилаштву; проф др Јелена Шакотић Курбалија са Одсека за психологију Филозофског факултета у Новом Саду; Јелена Зорић, психолошкиња и директорка Центра за социјални рад Града Новог Сада; Свјетлана Тимотић, организација „Из круга Војводина“; Добрила Марковић, извршна директорка организације „Слобода нема цену“ и заменица директора у Омладинском савезу удружења „ОПЕНС“, проф др Смиљана Милинков са Одсека за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду и др Нада Падејски Шекеровић, руководитељка Сигурне женске куће. Први панел под називом „Важност препознавања насиља у партнерским везама код младих“ модерирала је педагошкиња Сигурне женске куће Драгана Берић, а други под називом „Специфичности и последице насиља у интимним партнерским везама у популацији младих“ психолошкиња из Сигурне женске куће Сања Хромиш. Након два панела реализована је радионица за студенте под називом „Процена ризика од родно заснованог насиља у интимним партнерским везама код младих“ коју је спровела др Нада Падејски Шекеровић.

Трибина је изазвала велико интересовање међу студентима који су се у великом броју одазвали на трибину. Било је присутно укупно 112 слушалаца на трибини. Након сваког панела и радионице, студенти су постављали бројна питања и показали велику заинтересованост за знања и искуства професионалаца из ове области.

Циљ трибине био је едукација и сензибилизација студената, будућих професионалаца у области социјалне заштите, медија и правосуђа. О завидном одзиву студената и израженом интересовању, као и о садржају трибине Новосадска телевизија известила је јавност.