Трибина “Сигурне женске куће” у циљу обележавања “16 дана активизма против насиља над женама”

У оквиру обележавања међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ запослени из Сигурне женске куће организовали су трибину под називом „Заштита и подршка – стубови помоћи жртвама насиља у породици“. Трибина је спроведена уз подршку Бироа за међународну борбу против наркотика и спровођење закона амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији. Слушаоци на трибини били су студенти Правног факултета, Факултета „др Лазар Вркатић“ – смер право, факултета ТИМС – смер психологија, Филозофског факултета – смер психологија, педагогија, социјални рад и медијске студије. На почетку трибине присутнима су се обратили Јелена Зорић, директорка Центра за социјални рад, представници амбасаде САД – Дан Царролл, службеник политичке секције амбасаде за владавину права и Ивона Шишмановић, руководитељка програма ИНЛ (Биро за међународну борбу против наркотика и спровођење закона). Трибину је отворила организаторка, др Нада Падејски Шекеровић, руководитељка Сигурне женске куће.

На трибини су у оквиру панела на тему заштите жртава говорили: Слободан Јосимовић, заменик тужиоца у Вишем јавном тужилаштву; Далиборка Војводић Томовић, руководитељка Групе за сузбијање малолетничке делинквенције и насиља у породици, Полицијска управа у Новом Саду; Дејана Спасојевић, адвокаткиња и Далиборка Биљетина, руководитељка Службе за управно правне послове, Центар за социјални рад Града Новог Сада. Модераторка првог панела била је Тамара Сријемац, новинарка, Радио телевизија Војводине.

Тема другог панела односила се на процесе подршке жртвама насиља у породици и у оквиру њега говорили су: др Нада Падејски Шекеровић, руководитељка Сигурне женске куће у Новом Саду; проф др Смиљана Милинков, Одсек за медијске студије, Филозофски факултет у Новом Саду; Мирјана Сремачки, руководитељка Службе за заштиту деце и младих, Центар за социјални рад Града Новог Сада и Ивана Зелић, организација за подршку женама с инвалидитетом „Из круга Војводина“. Други панел је модерирала Илијана Бербер, новинарка, Радио телевизија Војводине.

Након два панела др Нада Падејски Шекеровић одржала је радионицу за студенте на тему процене ризика од насиља у породици.

Трибина је изазвала велико интересовање међу студентима који су се у великом броју одазвали на трибину. Било је присутно укупно 123 слушалаца на трибини. Након излагања предавача о поступању различитих институција у случајевима родно заснованог насиља, студенти су постављали бројна питања и показали велику заинтересованост за знања и искуства професионалаца из ове области.

Циљ трибине био је едукација и сензибилизација студената, будућих професионалаца у области правосуђа, социјалне заштите и медија. Може се закључити да је завидним одзивом и великим интересовањем студената за трибину циљ оправдан. Радио телевизија Војводине и Новосадска ТВ известили су јавност о одржаној трибини.