Обележен Светски дан борбе против трговине људима

Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 30. јул је установљен као Светски дан борбе против трговине људима у циљу подизања свести о овом проблему у глобалној јавности.

            Тим Града Новог Сада за борбу против трговине људима чине представници девет институција и организација: Градска управа за социјалну и дечију заштиту, Центар за социјални рад, Више јавно тужилаштво, Апелациони суд, Дом здравља, Школска управа, Црвени крст, Новосадски хуманитарни центар, Полицијска управа. На простору Градског купалишта „Штранд“ у Новом Саду где се у поподневним сатима очекује велика флуктуација грађана представници Тима су превентивним активностима обележили овај значајан датум. У директном разговору на штанду Црвеног крста Града Новог Сада и уз промотивни материјал из програма Црвеног крста из области трговине људима стручњаци су информисали грађане о проблему трговине људима, о његовим карактеристикама и последицама до којих доводи, а најмлађим суграђанима су кроз игролике активности приказане ризичне ситуације у које могу доспети у контексту ризика од трговине децом, као и начини реакције на те ситуације.

            Трговина децом је један од најтежих и, по последицама, најсложенијих облика насиља, које оставља озбиљне здравствене, психолошке, социјалне и развојне последице по дете. Последњи UNODC Глобални извештај о трговини људима 2018. наводи да се у 82% случајева женама жртвама тргује у сврху сексуалне експлоатације, девојчицама у 72%, док је то био случај са 10% мушкараца и 27% дечака жртава трговине људима. Према последњим доступним подацима за Србију из 2019. године, 64% жртава трговине људима биле су особе млађе од 18 година, док је претходних година била слична ситуација – око 90% њих биле су девојчице.

            Представница Центра за социјални рад у Тиму Града Новог Сада за борбу против трговине људима др Нада Падејски Шекеровић истакла је значај мултисекторске сарадње у овој области и разумевања комплексности траума са којима се жртве суочавају у процесу опоравка.