Министарка правде Нела Кубуровић и градоначелник Милош Вучевић посетили Сигурну женску кућу

У оквиру међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ министарка правде Нела Кубуровић посетила је са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем Прихватилиште за жене и децу угрожене породичним насиљем „Сигурна женска кућа“. Том приликом министарка је истакла да је за годину и по дана примене Закона о спречавању насиља у породици разматрано 64.000 случајева насиља и да је до сада израђено више од 16.000 индивидуалних планова заштите, али сви грађани заједно морају да раде на ширењу свести о борби против насиља у породици. „Није срамота бити жртва, срамота је на страни онога ко насиље чини, срамота је на страни свакога од нас ко за насиље зна, а не пријави га и управо суштина овог закона јесте да подигне свест свих нас да насиље пријављујемо“, рекла је министарка Кубуровић.

Градоначелник Милош Вучевић рекао је да свака посета установи социјалне заштите овог типа делује отрежњујуће и да служи томе да би се боље разумело зашто држава улаже све напоре да институционално унапреди превентивно и репресивно деловање према свим насилницима, али и да од сваког грађанина зависи питање сагледавања тог проблема „Насиље није прихватљиво са моралне тачке, са опште друштвене, а наравно да није прихватљиво ни законски“, рекао је Вучевић.

Руководитељка Сигурне женске куће Нада Падејски Шекеровић истакла је да се насиље над женама може гледати само из једног угла, односно из угла жртве насиља у породици, из ког она посматра и очекује ефикасан, координисан и мултисекторски одговор институција. Она је додала да се, након смештаја у Сигурну женску кућу, у раду са жртвама реализују активности које су усмерене на психолошко и економско оснаживање, превазилажење кризне ситуације и на проналажење одрживих решења за самосталан живот у заједници без насиља.

Директорка Центра за социјални рад Добрила Чачија истакла је да Центар за социјални рад традиционално учествује у обележавању кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ бројним активностима, свакодневно интензивно ради на проблему насиља у породици у оквиру својих надлежности и захвалила се на посети.