МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ДАНИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ“ насиље-узроци, мере и интервенције

 МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ДАНИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ“ насиље-узроци, мере и интервенције одржана је од 12.06.-14.06.2023. год у Новом Саду у свечаној сали СПЕНС-а у организацији Центра за социјални рад Града Новог Сада уз подршку удружења „Новосадски центар“ и Града Новог Сада.  Конференцији је присуствовало 277 учесника; стручњаци  из Центара за социјални рад, представници предшколских установа, основних и средњих школа, факултета, здравства, система правосуђа, друге институције и удружења које пружају услуге корисницима социјалне заштите. Свечаном отварању Конференције присуствовао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања г. Никола Селаковић који се у обраћању учесницима осврнуо на значај породице „ да ли то значи да породица не треба да постоји зато што се у њој све то дешава. Не, ја сам потпуно супротног мишљења, када не буде постојала породица неће постојати никаква врста друштва и цивилизација иде ка сигурном путу свога нестанка“ навео је он, сугеришући „  како да оснажимо породицу да у њој не дође до насиља , да не дође до насиља међу партнерима, да не дође до насиља међу децом и родитељима и родитељима и децом, да не дође до насиља у школи, и немојте да за све пребацујемо одговорност на школу, центре за социјални рад после школе, на полицију, суд, дајте да видимо шта се дешава у самој породици“ рекао је министар Селаковић . Градоначелник Новог Сада г. Милан Ђурић у поздравном скупу учесницима је пожелео пријатан боравак у Новом Саду, истичући значај Центра за социјални рад Града Новог Сада наводећи  да „ постоји систем подршке деци , одраслима, старима који су суочени са породичним насиљем“.

 „Наше основно опредељење је да унапређујемо квалитет живота свих грађана посебно најрањивијих и најосетљивијих група, поштујући све принципе социјалне правде“, назначио  је г.Ђурић. Од оснивања Центра за социјални рад Новог Сада 1961.год Град пружа подршку Центру препознајући његов значај и велику одговорност, апострофирала  је директорка Јелена Зорић . Идеја Центра за социјални рад била је према њеним речима да започне позитивну праксу окупљања стручњака ангажованих у областима рада социјалне заштите како би заједничким снагама радили на унапређењу услуга и заштити корисника.

“Један од циљева конференције је да информишемо грађане, јер недовољна информисаност, недостатак искуства са социјалним радницима, формирање мишљења на основу медијских извештавања, рађа предрасуде према нашем занимању . Треба да дамо социјалној заштити ЉУДСКИ ЛИК-.КО СМО МИ, ШТА РАДИМО, СА КОЈИМ РАЗЛОГОМ, НА КОЈИ НАЧИН.”, нагласила је директорка Зорић.

„Трагична дешавања у Републици Србији током маја 2023. год упозорила су нас да је неопходно обезбедити системски и координисан приступ у решавању и превенцији насиља.  Конференција  има за циљ да омогући размену знања и искустава у области рада на спречавању и сузбијању насиља, како у социјалним раду и сродним научним дисциплинама, тако и у склопу локалне, националне, регионалне социјалне политике.“, навела је Јелена Зорић, директорка установе.

Првог дана предавачи на Конференцији били су: Маја Миљковић, директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту, Рада Дивац, председница Управног одбора Асоцијације центара за социјални рад, Јулија Поповић, председница Удружења правника социјалне заштите „Аргумент“  и Предраг Момчиловић председник скупштине удружења “Аргумент”, Драгана Ћорић, Покрајинска заштитница грађана, Небојша Пекас, агенција за старатељство Берлин, Осман Шаљо и Амер Шендеровић, Кантонална установа „Породично савјетовалиште“ БИХ (Сарајево) и  Маја Раљић Никић, инспекторка социјалне заштите Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Другог дана Конференције предавачи су били:  др Нада Падејски Шекеровић, руководитељка Сигурне женске куће у Новом Саду, Јелена Зорић, директорка Центра за социјални рад Града Новог Сада, Мирјана Сремачки, руководитељка Службе за заштиту деце и младих, ЦЗСР Града Новог Сада, Саво Ђурђић, судија у пензији, члан Савета за малолетнике Нови Сад и Тијана Челинковић, правница, Екуменска хуманитарна организација Нови Сад.

Последњег дана Конференције предавачи су били: Надежда Сатарић, социјална радница и магистар социјалне политике, председница Управног одбора Удружења „Амитy“ снага пријатељства, Исидора Петковић, психолошкиња, помоћница директора у Геронтолошком центру Нови Сад, Кристина Бјелић, социјална радница ЦЗСР Града Новог Сада, Дејан Павловић председник центра „Равноправно родитељство“, Добрила Марковић  Удружење за младе „ОПЕНС“, Јована Шкорић , доцент на студијском програму социјални рад, Филозофски факултет Нови Сад, Радмила Вулић Бојовић, психотерапеуткиња, Марко Кошутић, директор Удружења за помоћ МНРО „Плава птица“ и Небојша Николић, председник удружења „Витезови осмеха“.

 Закључци са конференције су следећи:

Обрађена тема насиља из више углова, умрежавање и сарадња са цивилним сектором, широк избор тема и одлични предавачи. Презентована искуства различитих институција, обухваћене све групе корисника које су потенцијално жртве насиља.Широк приступ сагледавању теме насиља.

Стручни радници из других система су спознали са каквим проблемима се срећу социјални радници у центрима за социјални рад што је довело до бољег разумевања њиховог рада колега из других система. Просветни радници су упознали како функционише социјална заштита. Међународни карактер конференције је веома значајан и искуства из региона.

Израдити зборник радова предавача са конференције, који би били референтни извори за даљи рад.

 Да се овакав догађај понови и идуће године,да представници власти присуствују конференцији како би се боље упознали са стањем у струци. Да оваква конференција постане годишњи скуп и да се укључе као предавачи представници других сродних система ( нпр. образовање). Интерсекторска сарадња као огромна потреба и то не само у интеревенцији , него нарочито у превенцији.