Конференција за медије

Конференција за медије

На иницијативу струковних организација социјалне заштите, Коморе социјалне заштите Републике Србије, Асоцијације центара за социјални рад Републике Србије, Удружења стручних радника социјалне заштите Републике Србије, Удружења Аргумент уз подршку Градске управе за социјалну и дечију заштиту, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Центра за социјални рад Града Новог Сада организовали су конференцију за медије поводом случаја породице Михаљица.

Директорка Центра за социјални рад Града Новог Сада Јелена Зорић представила је хронологију контаката са породицом Ане Михаљице која датира још од 2015. године са посебним освртом на период од новембра 2023. године када је троје малолетне деце измештено из породице услед нарушене безбедности и здравља деце. „Центар за социјални рад не одузима децу, него измешта јер по Породичном Закону и Конвенцији о заштити права деце кад постоји основана сумња у занемаривање деце,  Центар не да има право него је то његова законска обавеза да поступа. Центар је  у овом случају изашао на терен по позиву  полиције, коју су грађани позвали јер је избио пожар у стану у ком је живела породица“, рекла је Јелена Зорић и додала да је Центар по неодложној интервенцији изместио децу у Сигурну дечију кућу, а мајци су изречене хитне мере (које доноси полиција), што је редовна процедура када је угрожено здравље и безбедност деце. Након решења Суда којим се укидају хитне мере изречене од стране полиције, Центар за социјални рад је утврдио корективне мере чији је  циљ подршка родитељу и јачање родитељских капацитета, као и отклањање објективних околности које су довеле до угрожавања деце. Мајка Ана Михаљица од утврђивања корективних мера, одбија сарадњу са надлежним Центром за социјални рад.  Јелена Зорић је  напоменула да Центар за социјални рад ради и сарађује са другим органима и институцијама, па наводи сарадњу са школом, здравственим установама, полицијом… које су такође указивале на проблеме у породици и непостојање сарадње од стране мајке.

Покрајински секретаријат за социјалну политику демографију и равноправност полова је контролни механизам како центара за социјални рад тако и других пружалаца услуга. У случају Ане Михаљице, Покрајински секретаријат је поступао у два предмета, по жалби о привременом старатељству и предмет надзор над стручним радом и у оба предмета Покрајински секретаријат није увидео ни један пропуст у раду Центра за социјални рад.

Данијела Костић чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци је подсетила да у оквиру Центра за социјални рад Града Новог Сада  функционишу Сигурна женска кућа и Сигурна дечија кућа од којих се једна налази у непосредној близини и подсетила организаторе протеста да својим агресивнијим понашањем негативно утичу на жртве насиља које су смештене у Сигурној дечијој кући. Костић је поручила мајци да „ не треба да буде жртва којекаквих адвоката, удружења и слично и да је најбољи начин да оствари своје родитељско право да дође овде у Центар и на миран начин врати цео поступак у нормалан ток“!

 На конфернцији говорила је и директорка Коморе социјалне заштите која је оценила да су многи поведени осећањима и да „када су деца и бројне друге осетљиве популације у питању, често смо сви осетљиви и реагујемо можда некада и исхитено, заиста имајући добру намеру.“ Перић је такође навела да су „ови догађаји угрозили безбедност свих запослених у овој установи и њихових породица и навела да је било какав агресивни напад недопустив“. Одлуку о измештању деце из биолошке породице као најтежу одлуку описује, председница Управног одбора Асоцијације центара за социјални рад Бранимирка Радосавчевић. Биљана Маричић из Удружења стручних радника социјалне заштите истакла је да се овакви случајеви претњи, насиља и притиска не смеју понављати. Удружење правника социјалне заштите Аргумент најоштрије је осудило поступке учесника протеста који је десио 8. марта 2024. год. наводећи да „центри као и било који други орган подлеже контроли, сваки грађанин може иницирати контролу рада Центра, али не на овај начин, не тако што ћете да позове на линч стручних радника и да их вређате, јер добра решења и одлуке се доносе на основу закона“, навела је председница удружења, Јулија Поповић.  

Сви представници струковних организација су истакли да је рад у центрима за социјални рад изузетно одговоран, да у њему ради највећи број високо образованих кадрова, али да због непознавања рада центара и осетљивости тема којима се баве су често изложени нападима.

На крају конференције директорка Јелена Зорић је још једном позвала мајку Ану Михаљицу да се обрати Центру и започну сарадњу.