Центар за социјални рад Града Новог Сада обележио 61. годину постојања

У Центру за социјални рад Града Новог Сада 30.09.2022. год. обележена је 61. година од како је Центар почео са радом, обављајући послове који су му поверени и потврђујући колико је било оправдано оснивање овакве установе. Догађају су присуствовали Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, саветница градоначелника за социјална питања, бригу о породици и родној равноправности Љиљана Коковић, потпредседник Одбора за безбедност у Скупштини АП Војводине Мирослав Шпановић, представници Вишег и Основног јавног тужилаштва, представници Покрајинског завода за социјалну заштиту и представници Центра за породични смештај и усвојење, као и донатори који подржавају рад и доприносе квалитету рада ове Установе.

У уводној речи директорица Центра, Јелена Зорић, истакла је да су у Центру свакодневно присутне руке које пружају подршку грађанима са разним недаћама и потешкоћама које их сналазе и нагласила да је подршка грађанству, породицама и појединцу присутна 24 сата. Подршка се обезбеђује у различитим видовима помоћи, од збрињавања деце без адекватног родитељског старања, збрињавања одраслих и старих лица, подршке породицама које су у разним кризним ситуацијама, помоћ жртвама партнерског и породичног насиља,  збрињавање бескућника, саветодавно-терапијске услуге, материјална давања и друго. У установи су запослени стручњаци који спашавају људске животе од заборава, насиља, сиромаштва, дискриминације и социјалне искључености. Нагласила је да је стручним радницима као помагачима веома важна подршка од стране Града и Покрајине, који су омогућили да се ојачају услуге Центра за социјални рад. Значајна је њихова подршка по питању залагања да се омогуће нова запошљавања стручног кадра и улаже у њихове едукације и усавршавања. Такође је истакла значајну подршку када је у питању одбрана струке и рад на предрасудама које су присутне у јавности у погледу социјалне заштите.

У току претходне године 22 417 грађана и грађанки обратило се за помоћ Центру за социјални рад који је реализовао 47000 разних врста услуга, права и мера социјалне и породично-правне заштите и стручних поступака. Поред 22 417 корисника услуга Центра, 4 540 грађана се обратило за разне врсте уверења, 1 342 корисника се обратило Саветовалишту за брак и породицу и 131 лице Прихватилишту за жене и децу угрожене породичним насиљем „Сигурна женска кућа“. Директорка је ово навела како би указала на велики број корисника породично-правне заштите како би се схватила озбиљност ове Установе и сложеност и комплексност посла којом се бави, указујући да се овим пословима Центра чува социјални мир, социјална правда и хуманије друштво.

Посебно се захвалила и свим присутним донаторима који су дугогодишњи сарадници Новосадског Центра, и којима су уручене посебне захвалнице за помоћ коју пружају.

Присутнима се обратио Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова који је такође нагласио значај развоја услуга, акцентујући добру сарадњу и одговорну социјалну политику, која је по његовим речима управо и видљива преко пројеката који су финансирани од стране Покрајине и Града,  а који су прешли у сталне облике подршке грађанкама и грађанима Новог Сада, мислећи пре свега на услуге Прихватилишта за децу „Сигурне дечије куће“, Прихватилишта за жене и децу угрожене породичним насиљем „Сигурна женска кућа“, Саветовалишта за брак и породицу, Дневног боравка за децу и младе из породица у ризику и др.

Љиљана Коковић, саветница градоначелника за социјална питања, бригу о породици и родној равноправности честитала је и пожелела срећан рад Новосадском центру и рекла је да „заједнички пратимо социо-економска и друштвена дешавања, ситуацију у граду Новом Саду и потребе, а све у циљу да пружимо помоћ и подршку нашим суграђанима“. 

Гостима је премијерно приказан краткометражни филм о историјату и раду Центра за социјални рад Града Новог Сада.

Музички програм уприличили су садашњи и бивши корисници Дневног боравка за децу и младе из породица у ризику, који су допринели пријатној атмосфери самог догађаја.

Радио Телевизија Војводине

Портал Мој Нови Сад

Портал Радио Телевизије Војводина