Одржан први округли сто представника Сигурних женских кућа из Републике Србије

Одржан први округли сто представника Сигурних женских кућа из Републике Србије

 

Округли сто под називом „Сигурне женске куће – више од склоништа“ у организацији Центра за социјални рад Града Новог Сада, Прихватилишта за жене и децу угрожене породичним насиљем „Сигурна женска кућа“, реализован је 12. 12. 2017. године у Новом Саду, у Плавој сали Скупштине Града, у трајању од 10.00 до 14.00 часова.

Основни циљ одржавања скупа био је усмерен на размену искустава у раду Сигурних женских кућа, идентификацију најважнијих проблема у раду и формулисање наредних корака у побољшању функционисања ових пружалаца услуга социјалне заштите. На округлом столу који је први округли сто представника ових пружалаца услуга социјалне заштите били су присутни представници Сигурних женских кућа и Центара за социјални рад из 11 градова са територије целе Републике Србије: из Београда, Крагујевца, Лесковца, Ниша, Смедерева, Панчева, Сомбора, Зрењанина, Шапца, Сремске Митровице и Новог Сада. Поред њих, скупу су присуствовали представници Секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова АП Војводине, Покрајинског завода за социјалну заштиту и Градске управе за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада.

Током трајања скупа, сви учесници су узели активно учешће. Након поздравних обраћања и представљања учесника, у првом делу скупа излагали су представници Сигурних женских кућа из Београда, Панчева и Крагујевца. Теме излагања су биле следеће: „Сигурне женске куће, од пројектних активности до пружалаца услуга у систему социјалне заштите“ (Београд), „Лиценцирање Сигурних женских кућа – искуства и потешкоће“ (Панчево), и „Сигурна женска кућа у оквиру локалног центра за пружање услуга социјалне заштите – искуства“ (Крагујевац). У другом делу скупа одвијала се продуктивна дискусија на тему анализе проблема у функционисању Сигурних женских кућа у Србији, са циљем њихове идентификације и анализе.

Скуп је завршен са пуно отворених питања, и у подржавајућој и сарадничкој атмосфери уз свест о томе да пружаоци услуга прихватилишта за жене и децу угрожене породичним насиљем обављају веома тежак и важан задатак помоћи жртвама насиља у свакој локалној заједници у којој функционишу.