Poseta predstavnika State Department –a Sigurnoj ženskoj kući

21. aprila održan je sastanak na temu zaštite žrtava nasilja u porodici sa predstavnicima State Department-a iz Vašingtona, g-đom Shibani Malhotra – INL Senior Justice Advisor i g-dinom Luke-om Hartman-om – INL Program Officer, u organizaciji predstavnice ambasade SAD u Srbiji, g-đe Ivone Šišmanović, koja vodi program State Department-a za razvoj vladavine prava – Biro za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona. Sastanak je realizovan u saradnji sa g-dinom Slobodanom Josimovićem, zamenikom tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Tokom sastanka rukovoditeljka Sigurne ženske kuće, dr Nada Padejski Šekerović govorila je o procesu pružanja psiho-socijalne podrške žrtvama nasilja u Sigurnoj ženskoj kući, o modalitetima rada, aktivnostima i stručnim procedurama u direktnom radu sa ženama i decom, žrtvama nasilja u porodici. Istakla je da je Grad Novi Sad 2006. godine osnovao Sigurnu žensku kuću i da do danas stabilno finansira i u kontinuitetu intenzivno podržava njeno funkcionisanje.

Zamenik tužioca Slobodan Josimović je gostima predstavio proces porodično-pravne i krivično-pravne zaštite žrtava nasilja u porodici, kao i primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Predstavnici State Department-a iz Vašingtona, kao i predstavnica ambasade SAD u Srbiji izrazili su podršku radu sa žrtvama nasilja u našoj lokalnoj zajednici, kao i radu Prihvatilišta za žene i decu ugrožene porodičnim nasiljem „Sigurna ženska kuća“.