„Senzorni vrt“ u ŠOSO „Milan Petrović“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Republike Italije u Srbiji Đuzepe Manco, u prisustvu državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Nenada Ivaniševića, kao i brojnih predstavnika lokalne samouprave i pokrajinske administarcije, otvorili su „Senzorni vrt“ u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ u objektu u Ulici braće Ribnikar. „Senzorni vrt“ je prirodno okruženje u kojem se odgovarajućim aktivnostima podstiče razvoj svih čula, što omogućava lakše usvajanje novih znanja i veština u cilju kvalitetnijeg života dece, njihovih porodica i šire društvene sredine. Vrednost izgradnje sa opremom, iznosila je oko 77 000 eura, a u okviru njega nalazi se relaksacioni centar, kutak za radne aktivnosti, letnja učionica, muzički centar, brdašce, taktilni putić, motorički centar i lavirint.
– Navikli smo na to da je ŠOSO„Milan Petrović“ daleko iznad standarda za našu državu i za region, a danas, otvaranjem ovog „Senzornog vrta“ ona je tu lestvicu kvaliteta podigla na još viši nivo i pokazala kako se odgovorno i kvalitetno vodi briga o najmlađima koji zahtevaju posebnu pažnju i podršku. U ime Grada Novog Sada i u svoje lično ime želim da se zahvalim Ambasadi Republike Italije, Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije i Regiji Emilija Romanja na finansijskoj pomoći u realizaciji ovog projekta, a hvala i Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, Gradskoj upravi za obrazovanje i svima onima koji su pomogli da se realizuje projekat „Senzorni vrt“ – rekao je gradonačelnik i dodao da je saradnja sa Italijom pokazatelj odnosa te države prema našoj i toga kakav odnos ima Grad Novi Sad sa Ambasadom Italije.
Ambasador Republike Italije u Srbiji Đuzepe Manco istakao je da je Italija veliki prijatelj Srbije i da je to prijateljstvo sada još više učvršćeno. On se osvrnuo na to da su u tri grada Srbije – Novom Sadu, Loznici i Kragujevcu realizovni pilot projekti, kojima je pružena podrška poboljšanju uslova života dece i mladih u Srbiji.
– Za izgradnju „Senzornog vrta“ u Školi „Milan Petrović“ u Novom Sadu, za seriju usluga za decu, mlade i osobe sa invaliditetom u Loznici i za nabaku opreme za Dnevni centar za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu, Italija je uložila oko milion i dvesta hiljada evra – rekao je ambasador.
Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević rekao je da je nivo kvaliteta pružanja usluga socijalne zaštite u zemlji podignut na viši nivo ovom međunarodnom saradnjom koja predstavlja dokaz prijateljstva Srbije i Italije. Direktorica ŠOSO „Milan Petrović“ Slavica Marković se zahvalila svima na pomoći i podršci i istakla da otvaranje „Senzornog vrta“ predstavlja svojevrsno ispunjenje sna svih stručnjaka zaposlenih u školi, kao i dece koja će od sada moći u njemu da borave i da još lakše stiču znanja.
Svečano otvaranje „Senzornog vrta“ realizovano je u okviru „Programa podrške za decu i mlade u Srbiji: Jačanje institucija za decentralizaciju socijalnih usluga, zaštitu prava deteta i usklađivanje zakona sa standardima EU“, a na osnovu Ugovora o realizaciji pilot aktivnosti: “Podrška strukturama koje se bave suzbijanjem nasilja u porodici, organizaciji foruma na temu politike za decu i mlade, projektovanje i izgradnja senzornog vrta“, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije i Regija Emilija Romanja u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike, potpisanog sa Gradom Novim Sadom.

 

 

milan-petrovic-senzorni-vrt_660x330