“Dan za čaj“

U okviru programa „Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru“ koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Vladom Republike Srbije i partnerima iz sistema zdravstvene, socijalne zaštite i predškolskog obrazovanja, a uz podršku LEGO fondacije, Centar za socijalni rad Grada Novog Sada je obeležio mesec roditeljstva. U kulturnoj stanici ,,Barka” 22.juna održano je druženje sa roditeljima pod nazivom ,,Dan za čaj”. Ovom prilikom je prezentovan video zapis o roditeljstvu koji sadrži apostrofirane bitne poruke mladim roditeljima. U prijatnoj ambijentu uz čaj, razmenili smo stavove, iskustva i pružili pojedinačne savetodavne usluge.

Ujedno smo kroz igru sa decom prikazali roditeljima koliki je značaj igre, kao i o tome da je briga o roditeljima u svakom društvu prioritet i jedno od najisplativijih ulaganja u održivi razvoj.

Ovaj projekat stavlja u centar pažnje roditelje i razvoj njihovih kompetencija, jer su oni prvi učitelji svojoj deci, uz njihovu pomoć deca saznaju svet. Cilj ove aktivnosti je bio da se roditelji više osveste da je važno uključiti decu u porodične rutine, da igra može biti svuda, za nju ne treba ni vreme, ni mesto, ni skupe igračke, dovoljna je pažnja i domišljatost roditelja, koji zajedno kroz igru rastu sa svojom decom.
Uključivanjem dece u porodične rutine kroz igru, deca se uvode u svet odraslih na njima prijemčiv način, otvaraju im se mogućnosti da sami kreiraju prostor za igru, uz podršku svojih roditelja i na taj način se podspešuje njihovo samopuzdanje, samopoštovanje, kreativnost, socijalne veštine, emocionalna inteligencija i otvara se prostor za uspešnu budućnost.