Održan prvi okrugli sto predstavnika Sigurnih ženskih kuća iz Republike Srbije

Održan prvi okrugli sto predstavnika Sigurnih ženskih kuća iz Republike Srbije

 

Okrugli sto pod nazivom „Sigurne ženske kuće – više od skloništa“ u organizaciji Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, Prihvatilišta za žene i decu ugrožene porodičnim nasiljem „Sigurna ženska kuća“, realizovan je 12. 12. 2017. godine u Novom Sadu, u Plavoj sali Skupštine Grada, u trajanju od 10.00 do 14.00 časova.

Osnovni cilj održavanja skupa bio je usmeren na razmenu iskustava u radu Sigurnih ženskih kuća, identifikaciju najvažnijih problema u radu i formulisanje narednih koraka u poboljšanju funkcionisanja ovih pružalaca usluga socijalne zaštite. Na okruglom stolu koji je prvi okrugli sto predstavnika ovih pružalaca usluga socijalne zaštite bili su prisutni predstavnici Sigurnih ženskih kuća i Centara za socijalni rad iz 11 gradova sa teritorije cele Republike Srbije: iz Beograda, Kragujevca, Leskovca, Niša, Smedereva, Pančeva, Sombora, Zrenjanina, Šapca, Sremske Mitrovice i Novog Sada. Pored njih, skupu su prisustvovali predstavnici Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova AP Vojvodine, Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu i Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada.

Tokom trajanja skupa, svi učesnici su uzeli aktivno učešće. Nakon pozdravnih obraćanja i predstavljanja učesnika, u prvom delu skupa izlagali su predstavnici Sigurnih ženskih kuća iz Beograda, Pančeva i Kragujevca. Teme izlaganja su bile sledeće: „Sigurne ženske kuće, od projektnih aktivnosti do pružalaca usluga u sistemu socijalne zaštite“ (Beograd), „Licenciranje Sigurnih ženskih kuća – iskustva i poteškoće“ (Pančevo), i „Sigurna ženska kuća u okviru lokalnog centra za pružanje usluga socijalne zaštite – iskustva“ (Kragujevac). U drugom delu skupa odvijala se produktivna diskusija na temu analize problema u funkcionisanju Sigurnih ženskih kuća u Srbiji, sa ciljem njihove identifikacije i analize.

Skup je završen sa puno otvorenih pitanja, i u podržavajućoj i saradničkoj atmosferi uz svest o tome da pružaoci usluga prihvatilišta za žene i decu ugrožene porodičnim nasiljem obavljaju veoma težak i važan zadatak pomoći žrtvama nasilja u svakoj lokalnoj zajednici u kojoj funkcionišu.